Festas Juninas are part of the Brazilian Culture. They take place in the months of May, June and July and always cheer the weekends of those months. In Brasília, the temperature is low in this season of the year and that’s what makes people crave some traditional food for this season and enjoy a good quentão (hot drink made of wine or Brazilian rum and ginger).

The June parties started long ago with the celebrations in the Roman Empire as celebrations to the god Juno. These festivities were brought to Europe by the Greek, and goddess Juno, who is known as Hera in the Greek mythology, was celebrated in June throughout Europe, at the same time that Europeans were thanking the yearly crop. To this day, many people consider the month of June, which is named after the goddess who is the patroness of marriage, to be the most favorable time to marry. With the spreading of Christianity throughout Europe many ancient traditions were erased but some were incorporated to the Roman Catholic Church and the marriage abilities of Juno were passed on to Saint Anthony.

In Brazil, the June parties are in celebration of the days of Saint Anthony, Saint John and Saint Peter, respectively, which all take place in June. That being said, people in Brazil tend to extend the festivities up until the month of July, sometimes even in August. During the parties, the food offered is usually the traditional dishes served in the rural areas of the country, specially in the Northeast region and the state of Minas Gerais.

The highest point of this party is the food. There are different dishes in every region, but the common among them are canjica (a desert made with white corn), popcorn, quentão, bolo de fubá (cornmeal cake), pé-de-moleque (a kind of peanut brittle), cocada (a coconut candy), pamonha (made with corn, similar to Mexican tamales), corn on the cob and many hot soup stocks. The other dishes you can find are cassava cake, sweet tapioca with coconut, tacacá (porridge of a kind of cassava—tucupi—starch and shrimp served hot in a bowl), caruru (okra, cashew nuts, shrimp and peanut), vatapá (a spicy dish made with ginger, coconut milk, pepper and palm oil) and aluá (pineapple peel juice). There are also the traditional barbequed meat skewers, big hot dogs, galinhada (dish made with rice, chicken and saffron) and a variety of cheeses.

The parties are fun for the whole family! Have fun!




Português:

As Festas Juninas (Festas Juninas) fazem parte da Cultura Brasileira. Eles acontecem nos meses de maio, junho e julho e sempre animam os finais de semana desses meses. Em Brasília, a temperatura é baixa nesta estação do ano e é por isso que as pessoas desejam uma comida tradicional para esta estação e desfrutar de um bom quentão.

As festas juninas começaram há muito tempo com as celebrações do Império Romano. Houve comemorações ao deus Juno. Essas festividades eram trazidas para a Europa pelos gregos, e a deusa Juno, conhecida como Hera na mitologia grega, era celebrada em junho em toda a Europa, ao mesmo tempo em que os europeus agradeciam a safra. Juno se casou com Júpiter (Zeus na Grécia) e ela era o símbolo de fertilidade, amor e fidelidade. Juno foi considerada a deusa suprema romana, casada com o deus governante, Júpiter. Eles acreditam que ela vigiava e protegia todas as mulheres e era chamada pelos romanos de “aquela que faz a criança ver a luz do dia”. Até hoje, muitas pessoas consideram o mês de junho, que leva o nome da deusa que é a padroeira do casamento, a época mais favorável para casar. Com a disseminação do Cristianismo pela Europa, muitas tradições antigas foram erradicadas, mas algumas foram incorporadas à Igreja Católica Romana e as habilidades de casamento de Juno foram passadas para Santo Antônio.

No Brasil, as festas juninas são em comemoração aos dias de Santo Antônio, São João e São Pedro, respectivamente, que acontecem todos no mês de junho. Dito isso, as pessoas no Brasil tendem a estender as festividades até o mês de junho, às vezes até em agosto. Durante as festas, a comida oferecida geralmente são os pratos tradicionais servidos no interior do país, principalmente na região Nordeste e no estado de Minas Gerais.

O ponto alto desta festa é a comida tradicional. Existem pratos diferentes em cada região, mas os mais comuns entre eles são canjica, pipoca, quentão, bolo de fubá, pé-de-moleque, cocada, pamonha, espiga de milho e muitos caldos de sopa quente. Os outros pratos que você encontra são bolo de mandioca, tapioca doce com coco, tacacá, caruru, vatapá e aluá. Há também os tradicionais espetos de carne grelhada, cachorros-quentes grandes, galinhada e uma variedade de queijos.